Wszystkie produkty

  • Ovobiovita Initium

    OVOBIOVITA® Initium - jest pierwszym i jedynym na świecie preparatem zawierającym...

    199 zł
  • Urządzenie oddechowe SMART

    URZĄDZENIE DO ĆWICZEŃ ODDECHOWYCH KTÓRE PRZEDŁUŻA ŻYCIE.   Dla...

    386 zł
  • Krople TODA

    Wszystkie składniki formuły ziołowej HEARTofGOLD Formula™ są czyste...

    298 zł
  • Koenzym Q10

    Koenzym Q10 ( CoQ10 ) jest substancją podobną do witaminy i znajduje się we...

    59 zł
  • Probio - enzymy

    Enzymy odgrywają istotną rolę w naszym organizmie; pomagają rozkładać...

    69 zł
  • HEMOREND

    HEMOREND to obecnie najbardziej skuteczny, w 100% naturalny  preparat, wspierający...

    75 zł
  • Ozonator programowalny N202C

    Najnowszy i pierwszy na rynku model wydajnego ozonatora powietrza / wody / żywności z...

    349 zł
  • CorCordium

    Ovobiovita® CorCordium to prawdziwy „miód na serce”. Preparat,...

    129 zł
  • AdVitam

    Ovobiovita® AdVitam to nowoczesny suplementem diety, którego celem jest...

    149 zł

BADANIA NAUKOWE

(czyli jak powstaje „jajo wzbogacone” bogate w lecznicze biosubstancje.)

WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY

czyli jak powstaje „jajo wzbogacone” bogate w lecznicze biosubstancje oraz jak z tego jaja pozyskuje się "Wzbogacone Ovofosfolipidy".

Naukowcy są zgodni: jajo to skarbnica najcenniejszych substancji, dzięki którym współczesna medycyna jest w stanie podjąć działania w prewencji i w walce  z chorobami cywilizacyjnymi. Niestety w zwykłej spożywczej formie jaja, jakie spożywamy na co dzień, tych niezwykle ważnych i korzystnych dla naszego organizmu biosubstancji, jest zbyt mało, żebyśmy mogli mówić o właściwościach prozdrowotnych.

Znając życiodajne cechy kurzych jaj, uczeni badali możliwości naturalnego sposobu, którym można by jeszcze bardziej podnieść ich medyczną wartość. Tak w efekcie projektu “Ovocura” powstały „jaja wzbogacone”, których sekret tkwi w doborze odpowiednich warunków chowu oraz w prowadzonym pod ścisłym nadzorem procesie żywienia kur. Hodowla odbywa się tylko w jednej, spełniającej najwyższe wymogi, fermie kur w Polsce. Nioski dostają paszę o opatentowanym składzie, opartą na naturalnych składnikach. Są to preparaty z torfu, olej rzepakowy, olej lniany oraz algi morskie. W efekcie uzyskuje się jaja, które oprócz zwiększonej zawartości witamin, są 12-krotnie bogatsze w kwasy tłuszczowe omega-3.

Zawartość “wzbogaconych jaj" jest suszona, a z żółtka, w specjalnym, opatentowanym procesie technologicznym pozyskiwane są unikalne "Wzbogacone Ovofosfolipidy".

"Wzbogacone Ovofosfolipidy" posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną w porównaniu do preparatów zawierających fosfolipidy pochodzenia roślinnego. Wynika to przede wszystkim z odmiennego składu kwasów tłuszczowych w strukturze ovofosfolipidów. W fosfolipidach pochodzenia roślinnego (np z soi)  jedynym reprezentantem kwasów tłuszczowych omega-3 jest wyłącznie kwas typu ALA (alfa linolenowy), natomiast w przypadku ovofosfolipidów paleta kwasów omega-3 jest znacznie szersza.  Ovofosfolipidy poza kwasami ALA, zawierają również najbardziej cenne dla życia kwasy tłuszczowe DHA (dokozaheksaenowe),  a w “jajach wzbogaconych” również kwas EPA (eikozapentaenowy). Ponadto przyswajalność “Wzbogaconych Ovofosfolipidów” jest nieporównywalnie większa w stosunku do innych preparatów w których kwasy tłuszczowe EPA i DHA występują w formie trójglicerydów.

WZBOGACONE OVOFOSFOLIPIDY posiadają znacznie wyższą wartość prozdrowotną i biomedyczną niż preparaty z fosfolipidami pochodzenia roślinnego.

Istotne jest również, że dostępne handlowo preparaty lecytyny sojowej nie mogą być stosowane przez pewną grupę osób uczulonych na białko sojowe, którym preparaty lecytynowe mogą być zanieczyszczone, stąd też ovofosfolipidy z żółtka jaj stanowią atrakcyjną alternatywę. Posiadają też znacznie większe spektrum zastosowań nutraceutycznych i biomedycznych.

Tego niezwykle cennego składnika, jest tak niewiele, że do wyprodukowania jednej butelki preparatu OVOBIOVITA Initium (250 ml), który zawiera 42.5g ovofosfolipidów (17%) niezbędne jest wykorzystanie aż 30 szt. "jaj wzbogaconych".

Badania naukowe

Instalacja Prototypowej Linii Technologicznej WPT S.A. FOT. Archiwum Wrocławskiego Parku Technologicznego
Instalacja Prototypowej Linii...
Moduł Filtracyjny Typowej Linii Technologicznej WPT S.A. FOT. Archiwum Wrocławskiego Parku Technologicznego
Moduł Filtracyjny Typowej...
Moduł wyparki próżniowej Prototypowej Linii Technologicznej WPT S.A. FOT. Archiwum Wrocławskiego Parku Technologicznego
Moduł wyparki próżniowej...

Profesor Tadeusz Trziszka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od lat bada kurze jaja. I od lat udowadnia, że są najdoskonalszym produktem natury-swoistą kapsułą życia. Nie może być inaczej skoro w jaju są wszystkie składniki niezbędne do wytworzenia życia. Podobnie jak łono matki, jajo zawiera wszystko czego potrzebuje zarodek, by przeistoczyć się w zdrowe i silne pisklę.

Jajo jest wyjątkowo bogate w składniki konieczne by organizm prawidłowo funkcjonował: aminokwasy, minerały, witaminy z grupy B (szczególnie B12 i ryboflawina), witaminy A, D, E, żelazo, pełnowartościowe białko i fosfolipidy. Niestety w takiej zwykłej, spożywczej formie jaja, tych wszystkich substancji jest zbyt mało by mogły mieć działanie lecznicze dla organizmu. Dopiero wyizolowanie tych składników i zwiększenie ich koncentracji pozwala na wykorzystanie jaj w celach medycznych. Dziś, po latach badań i dzięki innowacyjnym technologiom, możemy wreszcie pozyskiwać z jaj biosubstancje, z których już tworzone są suplementy diety, a w przyszłości leki. To nowy wymiar medycyny opartej na naturze. Stworzymy mocną pozycję Polski na światowym rynku suplementów diety i preparatów biomedycznych opartych na naturalnych surowcach

Wypowiedź prof. T. Tiszki

W ciągu ostatnich kilku lat prof. Trziszka, wraz z innymi naukowcami, odkrył nadzwyczajne właściwości kurzych jaj. Wykazano m.in., że treść jaja może zostać wykorzystana nie tylko jako surowiec spożywczy, ale przede wszystkim jako materiał wyjściowy do produkcji nutraceutyków, preparatów biomedycznych, kosmetycznych oraz biosubstancji do utrwalania żywności. Było to możliwe głównie dzięki wielomilionowym nakładom na jeden z największych projektów badawczych w historii polskiej nauki „Ovocura”, którego pomysłodawcą i twórcą był prof. Trziszka, a który realizowany był we Wrocławiu przez Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny.

W wyniku realizacji projektu uzyskano łącznie 17 patentów, zgłoszeń patentowych i instrukcji technologicznych, opublikowano 36 oryginalnych prac twórczych oraz 58 artykułów naukowych i prezentacji na konferencjach. Niektóre z nich otrzymały prestiżowenagrody, m.in. na: 40. Międzynarodowej Wystawie Wynalazków i Innowacji w Genewie czy Nagrodę Światowej Organizacji Własności Intelektualnej. Dokonania naukowców zyskały też najwyższe uznanie na świecie - przede wszystkim na innowacyjnych rynkach Japonii, Stanów Zjednoczonych czy Kanady.

Przeczytaj artykuły:

  • „Luteina ratunkiem dla wzroku”,  dr inż. Łukasz Bobak Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

http://ovobiovita.com/wp-content/uploads/2013/06/Luteina-ratunkiem-dla-wzroku-opracowanie-dr-%C5%81ukasz-Bobak.pdf

Choroby cywilizacyjne

Badania naukowe dowodzą, że ponad 80% wszystkich zgonów jest wynikiem chorób cywilizacyjnych. Lekarze i naukowcy biją na alarm bowiem choroby XXI wieku przybierają rozmiary epidemii. Cierpią z ich powodu miliony ludzi a statystyki zachorowalności i umieralności są wręcz przerażające.

Do chorób cywilizacyjnych zaliczane są:

  • choroby sercowo – naczyniowe
  • choroby układu oddechowego
  • otyłość
  • cukrzyca
  • nowotwory
  • osteoporoza
  • choroby przewodu pokarmowego
  • alergie
  • problemy psychologiczne, dewiacje społeczne
  • choroby zakaźne

Choroby cywilizacyjne są ściśle powiązane ze stresem. Z jednej strony jego nadmiar, którego doświadczamy na co dzień, wpływa negatywnie na nasz stan zdrowia. Z drugiej strony, utrata lub pogorszenie się stanu zdrowia, również wywołuje silny stres.  

Jak podkreślają lekarze, największym dramatem chorób cywilizacyjnych jest właśnie fakt, że tworzą tzw. błędne koło – jedna choroba wynika z drugiej wywołując następną. 

Częstość występowania chorób cywilizacyjnych zależy od zamożności społeczeństwa. Ich przyczyn należy doszukiwać się w rozwoju gospodarczym i społecznym. Jak twierdzą naukowcy ogromny wpływ mają tu: styl i szybkie tempo życia, odżywianie, nowe technologie, postęp naukowo-techniczny oraz zanieczyszczenie środowiska.

Wielu z chorób XXI wieku nie da się wyleczyć, jednak jak podkreślają specjaliści, wielu chorobom można skutecznie zapobiegać i z nimi walczyć. Jest to tym bardziej możliwe, że coraz więcej środków przeznacza się na badania naukowe. Zwiększa się również świadomość ludzi, którzy chcą lepiej, dostatniej ale i zdrowiej żyć. Dlatego, jak podkreślają lekarze, ogromnie ważna jest profilaktyka prozdrowotna i promowanie prawidłowego stylu życia, systematyczne i długofalowe dbanie o zdrowie i to już w okresie dzieciństwa. Zwłaszcza, że profilaktyka zawsze jest tańsza od leczenia.

stres-infografika-w2.jpg